Büyük İstifadan sonra "Büyük Değişim Dalgası" Sektörleri Tehdit Ediyor

Çalışanların kariyerlerini sorgulayarak bambaşka bir yön vermesini ifade eden Büyük Değişim (The Great Reshuffle), özellikle perakende sektörünü tehdit ediyor.

Çalışan Deneyimi 17.01.2022, 11:06 11.02.2022, 09:34 Eylem gün
Büyük İstifadan sonra "Büyük Değişim Dalgası" Sektörleri Tehdit Ediyor

İnsan kaynakları alanında geçen yılın en önemli gündem maddelerinden biri olan Büyük İstifa (The Great Resignation) yerini 2021 yılının sonlarına doğru Büyük Değişim (The Great Reshuffle) hareketine bıraktı. İki kavram arasındaki farkı uzmanlar şöyle açıklıyor: Çalışanlar sadece istifa etmekle kalmadı devamında kariyerlerini sorgulamaya ve gelecekleri için tamamen farklı bir çizgi oluşturma eğilimine gittiler.

Microsoft’un yakın zamanda yayınladığı bir araştırmaya göre Büyük Değişim’in yaşandığı en önemli üç sektör sağlık, perakende ve misafir ağırlama sektörü oldu. 

Küresel işgücünün yüzde 80’i ön saflarda çalışıyor.

Yapılan araştırmaya göre Dünya çapında 2 milyar insan ön saf çalışanı olarak görev yapıyor ve bu kişiler küresel iş gücünün yüzde 80'ini temsil ediyor (Kaynak: Microsoft Word Trend Index).

Kargem Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Aydoğan, uzaktan çalışmanın yeni normal sayıldığı bu dönemde ön saflarda çalışanların kariyer sorgulamasının son derece doğal olduğunu belirterek, “Özellikle karantina döneminde tıpkı sağlık çalışanları gibi mağazacılık çalışanları da risk alarak işlerinin başındaydı. Hibrit çalışamayacak olan mağaza çalışanlarının büyük değişime ayak uydurup kariyer değiştirme eğilimi ise sektörde yetenek yönetimi sıkıntısı doğurma riski taşıyor” dedi.

Fiziksel mağazacılık hala açık ara önde

Global perakende sektörünün 2022’de 27 trilyon dolar büyüklüğüne geleceği tahmin ediliyor. Bu rakamın 19,2 trilyon dolarının fiziksel mağaza satışlarıyla gerçekleşeceği ön görülüyor. Hasan Aydoğan, e-ticaretin kazandığı ivmenin perakendecileri, mağazaya ve mağaza çalışanlarına yatırım yapmaktan vazgeçirmemesi gerektiğinin altını çiziyor. Yetenek yönetimine yapılan yatırımların kısa sürede geri dönüşünün alındığını belirten Aydoğan; perakendecilikte yetenek yönetiminin kendi dinamikleriyle değerlendirilmesi gerektiğini ifade ediyor. 

Mağazacılık özelinde dikkat edilmesi gereken noktalar

Büyük Değişim Hareketi’nin arkasında yatan en önemli nedeninin, çalışanın kendisine değer verilmediğini düşünmesi olduğunu ifade eden Aydoğan, kurumların yaşanan bu dalgadan en az zararla çıkmaları için sektöre yönelik tespitlerini şöyle sıraladı:

  • Esnek çalışmak, yeni neslin en önemli ihtiyacı. Pandemi ile tetiklenen esnek çalışma hakkından mahrum olan ön cephe çalışanları için özendirici sistemler ve çalışma koşulları sağlanmalı. “İş arayan milyonlarca insan var” düşüncesinden hızla uzaklaşılmalı. 
  • Yeni nesil için ‘çalışmanın’ para kazanmaktan öte anlamlar taşıdığının farkına varılmalı.
  • Çalışanları eğitmeye devam etmenin yanında yöneticilerin öğrenme gelişim hızının arttırılması gerekiyor. Dünyadaki değişimlerle hizalanamayan, çalışanlara gerektiği değeri vermeyen, dijital hıza ayak uyduramayan yöneticileri güncellemek zorundayız.
  • “Müşteri velinimetimizdir” ve çalışanlar da yüzde 100 müşterimizdir. Çalışanın iyi hissetmediği bir operasyon müşteri ilişkilerinde başarı sağlayamaz.
  • Hemen her araştırmada çalışanların liderlik problemleri yüzünden işlerinden ayrıldığını görüyoruz. Operasyonel liderlere yapılan yatırım acilen artırılmalı. 
  • “Ücret ve yan haklar” konusunda özenli olunmalı. Ücret dağılımında insani koşulları ve adaleti sağlamak önemli. Adalet yoksa çalışan devir hızının yüksek olması kaçınılmaz.

Fotoğraf: Sale photo created by rawpixel.com - www.freepik.com 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@